maanantai 24. kesäkuuta 2013

Vihkiryijy polttaripuuhana

Puhe sorisee, näppärät sormet solmivat tilkkuja verkkopohjaan kesäaitassa Porvoon Tuomiokirkon kupeessa. Aurinkoisena kesälauantaina syntyy vihkiryijy yhdeksän nuoren naisen yhteistuumin.

Moderni vihkiryijy solmittiin Porvoonjoelta tulvivaa valoa vasten. Outi Karikivi kuvassa vasemmalla.

”Yhdessä tekeminen on projekti sinällään”, korostaa Outi Karikivi Willattaresta.

”Yhteistyö on yllätyksellistä, mikä on ihanaa ja palkitsevaa. Jokaisen kädenjälki näkyy materiaalin ja värin valinnassa, sommittelussa”, hän pohtii.

Yhteys helsinkiläiseen polttariporukkaan syntyi Taito Uusimaan kautta, joka ohjasi toteuttajaa etsineet Willattareen.

Tällä kertaa vihkiryijy syntyi Willattaren varastoista löytyneistä pitseistä ja pehmeän pastellinsävyisistä tilkuista. ”Tarjosin myös mahdollisuutta ottaa mukaan omia kankaita. Sillä tavalla työhön saa palasen omaa historiaa”, Outi kertoo.

Risainaus jatkaa tarinaa


Materiaalien uusi elämä, risainaus, ja historian kuljettaminen eteenpäin on Willattaren ydinajatuksia.

”Myin hiljattain valmiina olleen morsiuspuvun. Siinä oli käytetty pitsiä, jonka tilalle morsian halusi vaihdattaa isoäitinsä virkkaamaan lakanan reunapitsin. Olen myös tehnyt hihoja morsiuspukuihin suvun pitsiliinasta”, Outi kertoo.

Vihkiryijy oli Willattarelle ensimmäinen häihin liittyvä toimintatuokio. Vastaavia on mahdollista järjestää esimerkiksi hiuskoristeiden tai morsiuspuvun asusteiden ympärille. Lähimmillä ystävillä tai morsiusneidoilla voisi olla samantyyppiset hiuskoristeet, jotka tehdään yhdessä, hän ideoi.

”Voin myös mennä työpaikalle tai osanottajien kotiin pitämään kursseja.”

Käsityökahvila-illat alkavat
syksyllä jokiå designissa


Willattaren kurssi- ja työpajatarjontaan kuuluu muun muassa Äiti-lapsi -kässäily. Siinä käsinuket ja keppihevoset syntyvät rikkinäisistä lapasista ja villasukista vanhemman tai isovanhemman avustuksella.

Kurssit voidaan räätälöidä kunkin porukan tarpeisiin. Esimerkiksi Viipaloi villapaita, tuunaa tunika -työpaja voidaan toteuttaa yhden päivän tai viikonlopun mittaisena. Siinä kaapin nurkkaan kertyneille vaatteille tuunataan uusi kuosi.

Willatar tuo osaamisensa myös jokiå designin asiakkaiden käyttöön. ”Järjestämme syyskuusta alkaen jokiå designin tiloissa kässäkahvila-iltoja. Tarkemmat tiedot ilmestyvät kesän aikana nettisivuillemme”, Outi kertoo.

Teksti ja kuva: Leena Kultanen

Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti