tiistai 11. kesäkuuta 2013

Kaupunkikierros: Designin, taiteen ja kukkien Porvoo

Unohda tällä kertaa vanha kaupunki ja tule Mannerheiminkadun sillan toiselle puolelle jokirantaan. Sinne on syntynyt kiinnostava design-käsityökortteli.

Kaupunki-infon kanssa yhteisessä tilassa sillan alla toimivalta RentBike Finlandilta voit vuokrata pyörän muutamaksi tunniksi, jos aiot rantakortteleita pidemmälle.

RentBike Finlandin Mathias Dahlqvist asentaa lastenkärryä pyörään. 

Tämän kierroksen voi mainiosti tehdä myös kävellen ja jokinäkymiä tutkaillen.

Piipahda kuitenkin ensin jokiå designissa poimimassa lahja- tai tuliaisideoita. Seitsemän käsityöläisen tarjonta on monipuolista arjen käyttödesignista juhlan asuihin ja koruihin.

Teija Marjamaan lasikoruja jokiå designissa. 

Naapurimme Jokikatu 35:ssä on taiteilija Leena Linnalaakson studiomyymälä. Siellä voit kalibroida silmäsi värien maailmaan. Hän toteuttaa töitään paperimassasta.

Leena Linnalaakson käsipeilejä.

Naapurissa on myös kaksi käden taitojen harrastajien suosikkia: nauhat ja napit järjestyksessä pitävä Nappi-Aitta ja askartelijoiden taivas Paperipilvi.

Kevyen liikenteen silta vie joen länsirannalle suoraan Aukust Eklöfin puistoon.

Porvoo on tunnettu puistoistaan, ja Aukust Eklöfin puisto on yksi uusimmista. Se valmistui Porvoon valtiopäivien 200-vuotisjuhlavuodeksi 2008. Puiston kukkaistutuksissa on käytetty 1800-luvun pihoille tyypillisiä perennoja, kuten rohtosormustinkukkaa, malvoja ja päivänkakkaroita.

Kesäkuussa Aukust Eklöfin puistossa kukkivat lupiinit ja päivänliljat.

Puiston keskellä olevalla aukiolla on Kirsi Kaulasen ja Ylva Hollanderin suunnittelema valtiopäivätriptyykki, jonka läntinen sivu kuvastaa Ruotsia, itäinen Venäjää ja pohjoinen Suomea. 

Valtiopäivätriptyykkiin on ikuistettu vuosi 1809.

Myös porvoolaiset taiteilijat lumoutuvat tänä kesänä kukista. Aukust Eklöfin puistosta ei montaa minuuttia kävele Taidetehtaalle. Loistava kukka – tekemisen riemu -näyttelyn ja kaupungille ulottuvan Villiruusun tekijöinä on taiteilijoiden lisäksi Porvoon Taidekoulun oppilaita ja kaupungin nuorisotyöpajojen väkeä.

Kuvataiteilija Nelli Nion yhdessä Porvoon Taidekoulun oppilaiden kanssa tekemä puu kukkii.

Yhteisötaideteoksena toteutettavaan Oodi Fredrikalle -teoksen toteutukseen voit osallistua työpajassa 6.7.2013 klo 12-15 tai virkkaamalla omat kukkasi ja toimittamalla ne Taidetehtaalle.

Oodi Fredrikalle kuvattuna 6.6.2013. 

Räiskyviä värejä on tarjolla myös Aleksanterinkadun sillan länsipäässä, sillan alta kulkevan kevyen liikenteen reitin varrella. 

Porvoon Taiteilijaseuran Villiruusu-näyttelyn teoksia on Taidetehtaan ympäristössä
ja kaupungilla. Kukkainstallaation ovat tehneet Nelli Nio ja Ylva Holländer. 

Jos olet pyörällä liikkeellä, Taidetehtaalta voit jatkaa matkaa esimerkiksi länteen  Haikkoon kartanon vehmaisiin rantamaisemiin tai itään Staffaksen kartanon kesänäyttelyyn. Siellä Aurinkogeneraattori-näyttely tarkastee taiteen, teknologian ja energian suhteita nykytaiteessa.

Teksti ja kuvat: Leena Kultanen


1 kommentti:

  1. Juuri tätä näkökulmaa tarvitaan herättämään ihmiset löytämään Porvoon tarjoamat mahdolisuudet.

    VastaaPoista