keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Tehdään vaatevallankumous

Pääsiäisen jälkeen 24. huhtikuuta tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Rana Plaza -tehdasrakennus sortui Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa ja yli 1 100 vaatetehtaan työntekijää kuoli.  

Vuosipäivänä vietetään Vaatevallankumousta (Fashion Revolution Day), jolloin ihmiset ainakin 54 eri maassa vaativat vaateteollisuudelta lisää läpinäkyvyyttä ja reiluja tuotanto-oloja. 

Vaatevallankumouksen päivänä ihmiset eri puolilla maailmaa pukevat tahallaan jonkun päälleen nurinpäin, ottavat itsestään valokuvan ja jakavat sitä sosiaalisessa mediassa #insideout-tunnisteella. Kampanjan tavoitteena on, että mahdollisimman monet lähettävät kuvansa myös vaatemerkille ja kysyvät vaatteensa alkuperästä ja tekijöistä.

Päivää vietetään vaatteidenvaihtobileiden, vastuullisten vaatteiden myyntitapahtumien ja muiden tempausten kautta.

Jokiå designin tekijät haluavat muistuttaa, että Suomessa käsityönä ja pieninä sarjoina tehdyt vaatteet ovat vastuullista tuotantoa. 


Willattaren kyyhkynharmaa ryöhelöpaita on kestävää kierrätysmuotia. Kuva: Outi Karikivi
Esimerkiksi Outi Karikiven Willatar käyttää pääasiassa kierrätettyjä materiaaleja vaatemallistossaan. Vanutetut villapaidat, mummon pitsit ja vanhat t-paidat saavat uuden elämän.  Yksilölliset vaatteet ommellaan Porvoon vanhassa kaupungissa. 

Porvoossa voit osallistua vaatevallankumoukseen tuomalla myymäläämme vanhoja t-paitoja ja miesten kauluspaitoja. "Loihdin niistä naisille hurmaavia yöasuja, joita sitten voi ihastella Jokiåssa myöhemmin. Ehkä juuri sinun miehesi paita päätyy bokseripöksyiksi yllesi", Outi sanoo. 


Yöbokserit syntyvät miesten kauluspaidoista ja trikoovaatteista. Kuva: Leena Kultanen
Teksti: Leena Kultanen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti